• Jason Lee

2019香港 Band 1 名校中學排名(男校)

間間都名校,唔通間間都係名校咩?名師 Blogger 今日就同大家分析下傳統名校、地區名校、傳統英中嘅排名,幫大家望一望宜家全港中學最新排名。大家係為小朋友揀選名牌中學時就能更有打算,為子女搵到最好的名校,無論係選科定升學路上都會有更好嘅打算,隨時搖身一變,成為人中之龍!



1. 喇沙書院

作為Band 1中學排名的頭三位,就當然有喇沙書院份啦!淨係計醫科生,喇沙書院每年都會有差唔多二十位畢業生會投身醫生嘅行業。不但係咁,喇沙書院係2019年亦勇奪校際田徑比賽男子組第一位,證明同學唔係淨係死讀書,連運動音樂都範範掂,作為全港中學排名50強第一位實在係實至名歸!


2. 拔萃男書院

講起喇沙,又點可以無拔萃呢!雖然拔萃DSE嘅成績無喇沙咁優秀,不過勝在有IB可以讀!拔萃每年都總會出幾個IB狀元,實在係為校爭光。除左奪目嘅公開試成績,男拔亦都成日爭奪到紫荊杯嘅殊榮,同喇沙係運動方面嘅比較都可以話係好熱烈!


拔萃男書院

3. 皇仁書院

講左咁多間係九龍區嘅學校,就等我地去港島區望一望啦!皇仁書院歷史悠久,有過百年嘅歷史。每年學生嘅DSE成績都非常亮眼,學生唔係讀醫科,就係讀法律,絕對係培育下一代嘅一個好選擇!不單只係咁,皇仁書院作為一間官立學校亦唔收各位同學學費,係草根階層嘅首選!


皇仁書院

總結

正所謂『近朱者赤近墨者黑』,小朋友入到心儀嘅中學,真係可以為人生帶黎好大影響。入到香港中學排名嘅學生不但係成績方面比較優秀,係名校入面仲可以引起協同效應,目光視野都比普通學校的同學來更上一層樓。要小朋友入到名校,成績固然好重要。要好成績就首先要有一位好嘅導師,名師補習中介有齊上面咁多間名校嘅狀元畢業生,入學面試無難度!仲唔快手去網頁望一望我地做緊醫科生嘅上門補習老師

0 次瀏覽

/ 電話熱線: 9281 6810

上門補習 whatsapp.png
  • Facebook
  • Instagram

©2019 by 名師補習中介 Top Tutor

​條款及細則

名師補習中介 Top Tutor 的創立原因是為學生尋找最好的上門補習導師,確保上門補習的老師都合乎標準。作為一個私人補習介紹的機構,名師補習中介想要重整私補中介的風氣,為尋求補習導師的同學找到最高水平的私人補習導師。無論英文補習,數學補習,抑或選科疑慮,上門補習的導師都能在學業方面為同學給予指引。名師補習網以最快的效率為私補老師介紹補習,希望能幫助同學們找到適合自己的老師,為小學補習,中學補習服務。透過教育顧問的嚴格審查,名師補習仲介相信經本站登記的香港導師會能夠幫助到需要上門補習服務的各位同學。