• Jason Lee

選科要留意的三大事項,第三項最多人無留意到

又到左選科季節,同學們係咪好煩惱唔知點揀好?其實無論係中學選科定係大學選科,大家係決定之前都應該要多角度思考,增進自己對學科的認知,先可以 make informed decisions,為自己將來做好打算,今日我就等我同大家講吓係選科嘅時候有咩要留意啦!


1. 興趣

星爺教我地:做人如果無夢想,同條鹹魚有咩分別呀?無錯,大家係選科之前第一樣應該要考慮嘅就當然係對學科嘅興趣啦!如果係大學揀左無興趣嘅科目,分分鐘你大學四年嘅光陰就浪費左係一樣自己唔鍾意,甚至係討厭嘅嘢度。唔鍾意一樣嘢,又點會做得好呢?只有有興趣嘅事,先可以令人出盡全力去做。



2. 強項弱項

雖然興趣係重要,但做唔做到又係另一回事。個個都鍾意打機,唔通個個都去做職業選手咩?有夢想固然重要,但都要同學認清自己嘅能力,先再選自己心儀嘅科目。就以我中學讀書為例,好多同學都想讀理科,但係數學科都考唔到合格嘅成績,咁又點會係高中讀得好呢?



3. 就業前景

係滿足左以上兩點之後,同學其實仲會常常忽略左最後呢一點嘅重要性。無錯,就係行業嘅前景。要係呢個社會生存,就必須要有養活到自己嘅工作。有不少同學一心想做一個大畫家,每日沉醉係藝術嘅世界當中。咁樣做雖然係可以追尋自己嘅夢想,但係究竟有無足夠的金錢係物價昂貴嘅香港生活呢?





總結

天生我才必有用,每個人都一定有自己擅長嘅地方。只要將自己嘅長處好好發揮,相信一定能夠係社會上面發光發亮。不過係咁講,無論係中三選科定jupas選科嘅時候都一定係用成績黎衡量,唔足夠嘅 DSE 分數又點揀到心儀嘅科目呢?唔緊要,即刻黎 名師補習中介 搵一個心儀嘅 私人補習 導師,幫你考好成績,咁就揀咩科都無問題啦!


86 次瀏覽

/ 電話熱線: 9281 6810

上門補習 whatsapp.png
  • Facebook
  • Instagram

©2019 by 名師補習中介 Top Tutor

​條款及細則

名師補習中介 Top Tutor 的創立原因是為學生尋找最好的上門補習導師,確保上門補習的老師都合乎標準。作為一個私人補習介紹的機構,名師補習中介想要重整私補中介的風氣,為尋求補習導師的同學找到最高水平的私人補習導師。無論英文補習,數學補習,抑或選科疑慮,上門補習的導師都能在學業方面為同學給予指引。名師補習網以最快的效率為私補老師介紹補習,希望能幫助同學們找到適合自己的老師,為小學補習,中學補習服務。透過教育顧問的嚴格審查,名師補習仲介相信經本站登記的香港導師會能夠幫助到需要上門補習服務的各位同學。